Jump to page sections

Krypto er her - og det har kommet for å bli

Bitcoin logo

Første publiseringsdato: 2024-06-08 00:20 UTC+2. Siste endring: 2024-06-17 23:37 UTC+2.
Forfatter: Joakim Borger Svendsen.

Link to English-language article here.

Jeg skrev en artikkel om "kryptoens fremtid" for to år siden (2022-07-17). Det slo meg at jeg ville være nærmest en gal mann om jeg fortsatt hadde de samme meningene fullt ut. Så jeg skal oppdatere dere alle om mine siste 'intellektuelle' (😅) funderinger angående kryptovalutaer. Nyt den synaptiske opplevelsen som snart skal utfoldes.

Da jeg skrev den forrige artikkelen, hamstret det hardcore kryptomiljøet krypto til det som nå har vist seg å være en betydelig rabatt. Jeg husker at jeg leste noen på Twitter som sa at det var som å få en leilighet/eiendom til en brøkdel av prisen (1/x hvor x>2). Jeg vurderte dette og fortsatte å kjøpe litt her og der, men jeg hadde ikke den samme troen på krypto på den tiden som forfatteren av den tweeten.

Hvis du leser min forrige artikkel fra 2022, da Bitcoin var på $16k, vil du se min diskusjon om konvensjonelle kommersielle aktører som går inn i kryptomarkedet i fremtiden. Og hva skjedde? Akkurat det. Jeg vil nevne noen Bitcoin-spot-ETFer som ble notert kort tid etter godkjenningen av spot-Bitcoin-ETFer i januar 2024, som et eksempel på den allerede rikelige forsyningen (og etterspørselen!):

Per 10. mai 2024, hadde ifølge Morningstar $12,1 milliarder funnet veien til Bitcoin-ETFer.

Før godkjenningen av spot-Bitcoin-ETFer i USA, var den eneste måten for investorer som ikke ønsket å kjøpe kryptovalutaen direkte å investere i Grayscale Bitcoin Trust ETF eller Bitcoin futures ETFer som fulgte prisen. Disse metodene hadde ulemper, som den høye kostnaden på 2% i Grayscale Bitcoin Trust, og begge sleit ofte med å følge Bitcoins pris.

Over $10 milliarder har blitt flyttet fra Grayscale til hovedsakelig Fidelity og Blackrocks ETFer. Per 10. mai, var over 80% i disse to børsnoterte fondene, ifølge Morningstar.

Spot-Bitcoin-ETFer åpnet opp investeringer i Bitcoin for et bredt spekter av nye investorer, og senket terskelen for investering. Jeg har lest at dette stabiliserte Bitcoins kurs og reduserte dens volatilitet, og skapte et betydelig motstands-/støttenivå rundt $52 000. Eksperter er enige om at det er usannsynlig at Bitcoin vil falle under $50k (eller $60k for den saks skyld) innen det neste tiåret (vi får se!).

Jeg ser det ikke som et enten/eller med CBDC-er (digitale sentralbankvalutaer) og 'frie' kryptovalutaer som Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH/ETH2) og Solana (SOL). Jeg tror på å ha begge og utøve valgfrihet når man overfører penger, basert på alt fra filosofiske overbevisninger til å unngå å bli sporet av ulike grunner. Jeg må medgi at mange mulige grunner kan involvere ulovlige aktiviteter, som narkotika-/våpenhandel eller skatteunndragelse. Men en del av meg setter pris på friheten knyttet til mer personvern, en definitiv mangelvare i 2024.

Bitcoins "ledger"/historie av transaksjoner er offentlig og kan potensielt avsløre identiteten bak en overføring. Hvis du ønsker personvern, tilbyr andre kryptovalutaer garantert sporløse overføringer, som Monero. På godt og vondt. (Jeg har aldri brukt Monero selv, og jeg rapporterer mine kryptobeholdninger til skattemyndighetene).

Interoperabilitet mellom 'ville' kryptovalutaer og CBDC-er er en spennende mulighet. Sporingen er der i CBDC-en, men så snart den konverteres til en annen kryptovaluta, er den underlagt reglene til målvalutaen. Kult, ikke sant?

Til kritikerne av krypto, må jeg si at for nesten hver feil - enten moralsk eller miljømessig - som du avdekker, vil kryptosamfunnet ha svar. Krypto beskytter ikke mot at folk tar overdrevne risikoer, men det gjør heller ikke aksjemarkedet, som anses som legitimt av de fleste.

Hvorfor vil prisen opprettholdes?

Bitcoin har utviklet seg til det økonomer på engelsk kaller for en 'store of value' (som gull) gjennom sitt sosialt summende miljø, hovedsakelig fordi mennesker er sosiale skapninger med en forkjærlighet for at drømmer kan gå i oppfyllelse. Folk snakker om krypto.

Mens mengden alternative 'mynter'/kryptovalutaer kan virke overdreven, er andre kryptovinnere som Ethereum, Aave og Solana ikke verdsatt uten grunn. De tilbyr praktiske og tekniske forbedringer til den banebrytende Bitcoin-kryptovalutaen og kan vise seg å være andre langsiktige vinnere.

PayPal introduserte nylig sin stablecoin PYUSD på Solanas blockchain, og uttalte at mens Ethereum fungerer fint, krever detaljhandel minst 1 000 transaksjoner per sekund og avgifter i øre, ikke dollar. Solana tilbyr løsninger for disse kravene.

Jeg tror vi vil se fremveksten av andre "stores of value"/verdilagre utover Bitcoin. Ethereum er sannsynligvis allerede der. En dag kan 'the big shift' skje når en annen kryptovaluta enn Bitcoin har den største markedsverdien (total verdi av alle tokens/coins). Når det er sagt så har Bitcoin et unikt nivå av anerkjennelse og tillit. Det er sannsynlig at den forblir på toppen i kanskje et tiår til (min gjetning, jeg kan ta veldig feil!).

I løpet av de kommende årene vil enorme mengder penger skifte fra obligasjoner, 'bankkontanter', aksjer og andre instrumenter til krypto. Vi ser allerede tradisjonelle banker ta posisjoner i Bitcoin, som Wells Fargo nylig - selv om deres nåværende investering er ganske symbolsk for en bank av deres størrelse.

Ungdommen digger krypto

Det er verdt å merke seg at endringer pleier å bevege seg på tvers av generasjoner, og de yngre generasjonene er definitivt mer sannsynlige til å investere i krypto enn eldre mennesker. Babyboomer-generasjonen eier omtrent 65% av verdens rikdom. Når de uunngåelig går bort, og de yngre generasjonene arver, vil mye penger flyttes fra bankkontoer, aksjefond, ETF-er og lignende til krypto. Det er fullt tenkelig at krypto vil utvikle seg og øke i total markedsverdi i tiår fremover.

Så jeg har kommet til å tro at krypto er en spennende, interessant og ganske sikker (😳!) investering, med noen valutaer som allerede fungerer som verdioppbevaringer (stores of value). Jeg liker det på en måte, til tross for noen nevneverdige ulemper (kriminalitet, miljø/elektronisk avfall, personlige tragedier). Jeg tror krypto er et pluss for menneskeheten siden gjennomsnittsmennesket nå er rikere på grunn av krypto, til tross for tragediene som kan skje med eller uten det.

Selv om jeg ikke mener å bagatellisere tragedier som personlig konkurs og til og med selvmord, kan jeg ikke komme til noen annen konklusjon enn at mer penger eksisterer på jorden på grunn av krypto. Og det er ikke alt i hendene på de 0,1%. Noen nye mennesker har også sluttet seg til rekkene av de 0,1% (de rikeste 0,1% av befolkningen eier 99% av pengene/eiendelene, som sett i Pareto-grafen).

Skal vi heller forby tørketromler?

Når det gjelder miljøet, svarer kryptomiljøet med at Visa-betalingssystemet bruker flere ganger mer ikke-grønn strøm enn Bitcoin (angivelig 7 ganger så mye) og at Bitcoin-miningens strømforbruk er omtrent det samme som det til verdens tørketromler. Selv om jeg erkjenner det nåværende problemet med akkumulerende elektronisk avfall i form av utdaterte mining-rigger og annet relatert utstyr.

Dette er noen av mine nåværende tanker. Jeg følte meg forpliktet til å oppdatere bloggen min med de nyere tankene. Som en ansvarsfraskrivelse vil jeg nevne at jeg selv eier relativt små mengder krypto.

Jeg minner om at kryptovalutamarkedet både gir og tar. Det er en sjanse for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Dette er ikke ment som finansiell rådgiving. Vurder å snakke med en profesjonell finansiell rådgiver før du foretar investeringsvalg.

Finance      Finans      Bitcoin      Crypto      Cryptocurrencies      Krypto      Kryptovalutaer      Ethereum      Solana      CBDC      Valuta      Cryptography          All Categories

Google custom search of this website only

Minimum cookies is the standard setting. This website uses Google Analytics and Google Ads, and these products may set cookies. By continuing to use this website, you accept this.

If you want to reward my efforts